Cart

Coupon Code: save5now Copy Code

Безплатна доставка за поръчки над 150лв. до офис на Еконт

Имате въпроси?

info@zdravestiens.com

Храни и напитки вредни за жлъчката или черния дроб

януари 31, 2021

Черен дроб
Както знаем не може да има адекватна грижа за здравето без правилно хранене. За това продължаваме със статиите по темата. Ще ви разкажем как често използвани храни и напитки могат да причинят здравословни проблеми с жлъчката или черния дроб.
През пролетта жлъчката и черния дроб играят главна роля в поддържането на енергията и хармонията в организма. В този период е от още по-голямо значение хранителният режим да не нарушава тяхната работа.
Тук трябва да споменем също, че най-често тежестта в областта на жлъчката и черния дроб е предизвикана от неправилно хранене.
Жълтък
Наред с безспорните положителни качества жълтъка от кокоше яйце носи и вреди. То съдържа наситени мазнини, които много натоварват жлъчката и нарушават нейната работа. Това налага една добре премерена употреба и избягването му при всяка възможност. Всякакви застройки и заливки, яйчени кремове и особено жълтък от варено яйце следва да се избягват. Разбира се белтъците на свареното яйце са една прекрасна храна. Като българи консумираме често баница и количеството жълтък, което поемаме с нея е предостатъчно и често прекалено. Една по-щадяща алтернатива са пъдпъдъчите яйца (жълтъци), но и с тях не бива да се прекалява, и те не са съвсем безвредни.
Майонеза, сметана, сладолед
Други храни натоварващи жлъчката с мазнините си са майонезата, сметаната и сладоледа. Майонезата е нещо, което много лесно може да се отстрани от хранителния режим, но със сметаната е по-трудно. С нея трябва да се внимава, защото присъства в много различни ястия, особено по ресторанти и заведения (крем супи, гозби, заливки и др). За да поддържаме жлъчката си в добро състояние трябва да внимаваме какви количества приемаме групово от вредните храни, а не само поотделно. Малко жълтък, малко сладолед или малко сметана поотделно, може да не са натоварващи, но всички приети в кратък срок от време може да доведат до натоварване и проблеми.
Сладолед
Захар
Захар, захарни изделия, шоколад
За захарта и сладкото е писано много. Ние само ще напомним, че натоварва черния дроб и организма. Употребата му следва да се ограничава, особено бялата захар, сиропираните десерти и купените сладкиши, на които съставките са неясни. Много умерено можем да използваме кафявата захар, меласата, нерафинираната тръстикова захар или мед, но все пак общото правило е, че захарните изделия и сладкишите трябва да са изключения, а не правило, освен ако не използваме само заместители като стевия. Шоколада и какаото със своите мазнини са вредни и за жлъчката.
Оцет
Оцета трябва абсолютно да се избягва, независимо от какъв вид е. Той много натоварва черния дроб и силно замърсява кръвта. Това, което винаги трябва да използваме е лимон. Освен прекрасния кисел вкус, който придава, лимона е и много полезен за черния дроб.
 
Алкохол
Алкохолните напитки (дори и бозата) силно натоварват черния дроб и трябва много умерено да се консумират. Бозата е абсолютно противопоказна за бременни и кърмещи.
 
Газирани напитки
Всички знаем, че газираните напитки са изключително вредни. Тяхното PH e свръхкиселинно – 2.5, което създава благоприятна среда в организма за развитието на всякакви бактерии и раковите клетки. Дори малката употреба драстично сваля PH-то на организма за целия ден и предизвиква тялото да извлича големи количества калций от костите, за да възстанови алкалната среда. Газираните напитки са силно вредни за бъбреците, костите, зъбите, сърдечно-съдовата система и храносмилателната система, но заради голямото количество захар, което съдържат водят и до затлъстяване на черния дроб и наднормено тегло.
Напитки

По-стара публикация


0 коментара


Остави коментар

Коментарите трябва да бъдат одобрени преди публикуване

Бюлетин

Какво мислят нашите клиенти?

Добавено към количката!
Безплатна доставка за поръчки над 160лв. до офис на Еконт Безплатна доставка за поръчки над 150лв. Квалифицирани сте за безплатна доставка! Spend $x to Unlock Free Shipping You Have Achieved Free Shipping Безплатна доставка за поръчки над 160лв. Безплатна доставка за поръчки над 150лв. до офис на Еконт You Have Achieved Free Shipping Безплатна доставка за поръчки над XX Квалифицирани сте за безплатна доставка