Cart

Coupon Code: save5now Copy Code

Безплатна доставка за поръчки над 150лв. до офис на Еконт

Имате въпроси?

info@zdravestiens.com

Остеопороза - как да се предпазим или как да започнем възстановяване на организма

септември 21, 2020 Translation missing: bg-BG.blogs.counts.comments_with_count

Кост при остеопороза
Остеопорозата е наричана чумата на 21 век заради широкото си разпространение. Всяка трета жена и всеки пети мъж на планетата над 50г. страдат от нея. Това е заболяване, при което масата на костното вещество намалява, променя се структурата на костите и те стават лесно податливи на деформации и счупване. В световен мащаб тя засяга приблизително 75 мил души в Европа, САЩ и Япония. Всяка година остеопорозата причинява повече от 8.9 мил фрактури на хора от целия свят. Поради голямата си разпространеност тя е обявена за третото по значимост социално заболяване след сърдечно-съдовите и онкологичните, а в средата на века се очаква да заеме първо място поради увеличената продължителност на живота и застаряването на населението.
Остеопорозата се причинява от недостиг на калций. Тялото се нуждае от 1000 до 1400мг калций всеки ден (в зависимост от възрастта). Когато не приемаме достатъчни количества тялото извлича това, което му е необходимо от нашите кости и насища кръвта. Калцият от костите се извлича на големи порции, защото организма не знае предварително, какви количества ще се наобходими през целия ден. Част от тези порции се използва за да се покрие недостига, но какво се случва с остатъка?
1. Неизползваният калций наситен в кръвта се натрупва по кръвоносните съдове, връща се обратно по костите, но по тяхната повърхност или се отлага във вид на камъни в бъбреците и жлъчния мехур. Така се появяват калциранията по тях.
2. Част от остатъка се изхвърля с отделителната система и потта. ДА, всеки ден тялото изхвърля така ценният за нас калций навън.
От изложеното до тук се вижда, че при недостиг на калций тялото стартира процеси, които водят до още по-големи загуби. Това се потвърждава и от съвременните изследвания, които показват, че костната маса започва да намалява с 0,7% от общата маса всяка година (след като достига своя пик на около 30 годишна възраст). Приблизително 30% се е изгубила преди 50г. възраст; 50% се е изгубила преди 70г. възраст.
Как да се предпазим?
Най-вече като осигуряваме необходимите количества калций за нашия организъм всеки ден! Това, обаче, се оказва трудна задача. Съвременните научни изследвания показват, че не са много храните, от които усвояваме нормално калций. Набавянето на нужните количества с ежедневното хранене е реален проблем (за повече информация прочетете статията "Какво трябва да знаем за калция? Защо Калций от Тиенс?"), който се потвърждава от постоянното нарастване на броя на засегнатите хора, дори в силно развитите държави. За това специалистите посочват, че калций трябва да се допълва редовно и най-добрата алтернатива са хранителните добавки. Съзнавайки този проблем в края на 20в. Световната Здравна Организация провежда конкурс за калциев препарат. Конкурсът е спечелен от Китайската Академия на Науките, която след 6 години изследвания създава калциев продукт с приблизително 95% усвояемост, непредизвикващ калцирания в тялото. Продукта печели златен медал за "Високи оздравителни свойства". Днес китайската корпорация Тиенс използва този патент за създаването на своите калциеви продукти. Информация за продуктите може да намерите ТУК.
Елемента калций
Как да се възстановим?
Калциевият дефицит води до над 100 заболявания и навременните мерки са от решаващо значение, защото колкото по-дълго време се развива едно заболяване, толкова повече време и усилия са необходими за правилното възстановяване на организма. При дългогодишен калциев дефицит се нарушават множество вътрешни процеси и не е налице само загуба на костната маса. Необходимо е коригирането на различни био-химични реакции и това може да се постигне с биоактивните добавки, защото те имат точно тази функция (какво е биодобавка може да прочетете тук). Докато редовното приемане на калций ни предпазва от остеопороза, това далеч не е достатъчно за възстановяването на организма при вече възникнала такава. Нормално в нашите кости протичат два паралелни процеса: разтваряне на мъртвите костни клетки и образуването на нови. При възникнало вече нарушение на тези процеси ние трябва да възстановим вече цялата система. Едновременно трябва да се погрижим, както за правилното разтваряне на мъртвата тъкан (защото на нейното място трябва да се образува нова), така и за изграждането на ново костно вещество. Калцият е необходим за създаването на нова тъкан, но други вещества са необходими за процеса на разтваряне.
 
(данни за статията от Д-р Фарида Бикбаева - лекции; Д-р м.н. С. А. Батечко, Д-р А. Н. Дубовчук, Д-р Н. А. Деревянко - "Дванадесет стъпки към здравето с Тянши", 2003г.; материали от Тиенс)

По-стара публикация По-нова публикация


1 коментар


  • И ПРЕДИ МНОГО ГОДИНИ ХОРАТА Са имали остеопороза хубаво, че се разбра в световен мащаб за тази болест, иначе се е отдавало на шиповата болест.

    Атанаска Петрова на

Остави коментар

Коментарите трябва да бъдат одобрени преди публикуване

Бюлетин

Какво мислят нашите клиенти?

Добавено към количката!
Безплатна доставка за поръчки над 160лв. до офис на Еконт Безплатна доставка за поръчки над 150лв. Квалифицирани сте за безплатна доставка! Spend $x to Unlock Free Shipping You Have Achieved Free Shipping Безплатна доставка за поръчки над 160лв. Безплатна доставка за поръчки над 150лв. до офис на Еконт You Have Achieved Free Shipping Безплатна доставка за поръчки над XX Квалифицирани сте за безплатна доставка